Vad är skogsbad?
Ett skogsbad är en stunds vistelse i naturmiljö. En långsam vandring i en skog, en park eller en strand. Vi lämnar gator och trafikbuller mot en miljö av levande dofter och ljud. Där saktar vi ned tempot och går mycket, mycket långsamt. I naturmiljön stannar vi också till, upptäcker det levande och öppnar våra sinnen. Vi lägger märke till vad vi kan höra, känna, dofta och se.
Skogbadet är som en upptäcktsfärd i den miljö som för bara några år sedan var den vanliga för de flesta av oss. I takt med att allt fler människor flyttat mot städer över hela världen har många av oss tappat kontakten med trädstammarna, de prasslande löven eller känslan av vinden. Ett skogsbad är som att vända ansiktet mot den första vårsolen, fast med hela sig.
Begreppet Shinrin-Yoku – skogsbad - kommer från japanskan och betyder i direkt översättning ”Att bada med alla sinnen i skogens atmosfär”. I Japan utvecklades metoden redan på 1980-talet som ett botemedel mot den ökande stressen i samhället. Japanerna hade hamnat i en ond spiral där högt tempo, krav på prestation och ökad tid vid datorer och i stressiga miljöer gick ut över deras hälsa och effekten blev stress, sömnbrist och obalanser i kroppen.
Stressen blev ett folkhälsoproblem och myndigheterna tog fram ett nationellt hälsoprogram som bland annat omfattade den nya, stillsamma aktiviteten skogsbad.
Sedan dess har metoden spritts över världen och formats efter olika förhållanden och behov. De senaste åren har skogsbad blivit allt mer uppmärksammat och erkänt som en form för friskvård, förebyggande vård och även läkande mot bland annat stress.
Skogsbadets effekter
Det är visat att regelbunden vistelse i naturen bland annat kan ge minskad stress, stärkt immunförsvar, stabiliserat blodtryck, förbättrad kognitiv funktion, minskade nivåer av ångest och depression samt ökad kreativitet.
Ett skogsbad med en certifierad guide, och ett upplägg på vetenskaplig grund, är mycket mer än en promenad i skogen. Med guidens stöd och ledning får deltagaren möjlighet att verkligen komma nära skogens läkande, att stilla sig, att komma till ro.